News
BTW Nieuws - Oktober 2011 - Belgian VAT Desk
DIENSTVERRICHTINGEN
Verhuur van stands – Plaats van heffing
HvJ - 27/10/2011 - Inter-Mark Group
Als een exposant voor de montage van zijn stand een beroep doet op een bedrijf gaat het om een prestatie die gekwalificeerd kan worden als een bijkomende dienst bij de activiteit die de organisator uitoefent. Deze dienst kan overigens ook beschouwd worden als een dienst van publicitaire aard of als een verhuurdienst van roerende goederen. Ze mag in geen geval beschouwd worden als een dienst die bij een onroerend goed hoort [belast op de plaats waar het gebouw gelegen is]. Het feit dat een stand op een beurs of tentoonstelling specifiek en tijdelijk op of in een onroerend goed geïnstalleerd moet zijn, volstaat niet om een prestatie die bij een onroerend goed hoort te typeren.
Unieke prestatie - Tarief
1ste aanleg - Antwerpen - 05/01/2011
In de zaak die voor onderzoek werd voorgelegd aan de rechtbank van eerste aanleg te Antwerpen baat een btw-plichtige een kartingcircuit uit en stelt hij karts ter beschikking van zijn klanten tegen een eenheidsprijs. De klanten kunnen eveneens hun eigen kart gebruiken op het circuit.
De uitbater onderwerpt zijn inkomsten aan het verlaagde tarief van 6 %. De administratie gaat niet akkoord en meent dat de uitbater onderscheid had moeten maken tussen het toegangsrecht [onderworpen aan het verlaagde tarief van 6 %] en de terbeschikkingstelling van de karts [onderworpen aan het normale tarief van 21 %] en dat bij gebrek aan uitsplitsing het tarief van 21 % moet worden toegepast op het geheel. De rechtbank deelt de stelling van de administratie niet. De terbeschikkingstelling van karts is slechts een bijkomstige dienst bij de voornaamste dienst die bestaat uit het toegang geven tot het circuit en moet dus dezelfde btw-behandeling volgen. De uitbater heeft zijn totale inkomsten dus terecht aan het tarief van 6 % onderworpen.
Beroep - Gent - 05/04/2011
In zijn Erotic Center arrest, 18 maart 2010 heeft de rechtbank aangegeven dat het begrip recht op toegang tot een bioscoop bedoeld door het verlaagde tarief niet de betaling betreft die een consument uitvoert om te genieten van een individuele viewing van een of meer films of stukken daarvan in een privéruimte.
In instemming met dat arrest bevestigt het hof van beroep van Gent dat dergelijke cabines, waarin pornografische films worden getoond, niet onder het begrip ‘inrichtingen voor cultuur of vermaak’ vallen zodat het recht op toegang onderworpen blijft aan het normale tarief van 21 %.
RECHT OP AFTREK
Bedrijfsgoederen voor gemengd gebruik (professioneel en privé)
- Nieuwe btw-regels -Sine die verslag van de beslissing
Beslissing nr. E.T. 119.650 van 20/10/2011 + Persbericht van het kabinet van de FOD
Financiën
De btw-administratie heeft een beslissing gepubliceerd die dateert van 20 oktober
2011 betreffende de nieuwe regels die toepasbaar zijn op bedrijfsgoederen voor gemengd gebruik [professioneel en privé]. Het kabinet van de FOD Financiën heeft vlak daarna een persbericht op zijn website gepost waarin de uitvoering van deze beslissing sine die wordt gemeld.
BTW-VERPLICHTINGEN
Via fax of in PDF-formaat doorgegeven factuur – Recht op aftrek toegelaten
P.V. nr. 239 - 21/01/2011 - Christian Brotcorne
De minister bevestigt dat een btw-plichtige zijn recht op aftrek mag uitoefenen als hij een factuur in handen heeft dat aan de vormvoorschriften van het btw-reglement voldoet. Het feit dat deze factuur via fax of in PDF-formaat verstuurd is, vormt geen belemmering van het voorgaande.
BELASTING OVER DE MARGE
Belastingheffing over de marge - Toepassingsvoorwaarden
eerste aanleg - Bergen - 09/02/2011
In de zaak die aan de rechtbank van eerste aanleg van Bergen voor onderzoek werd voorgelegd, had een btw-plichtige tweedehandswagens gekocht van verschillende leveranciers en vervolgens bij de doorverkoop de belastingheffing over de marge toegepast. De administratie betwist de toepassing van deze belastingheffing en eist het verschil op tussen de btw die te betalen is op de verkoopprijs en de gestorte btw op de winstmarge door te argumenteren dat de btw-plichtige geen bewijs levert dat de leverancier een niet btw-plichtige was. De rechtbank geeft de administratie gelijk.
De voorgelegde aankoopdocumenten bevatten geen enkele nauwkeurige aanwijzing over het feit of de leverancier al dan niet btw-plichtig is. De administratie heeft dus terecht de btw toegepast op de volledige verkoopprijs [en niet uitsluitend op de winstmarge]
Bron
Belgian VATDesk
www.vatdesk.be