News
Balanscentrale 2014
1. Nieuwe neerleggingstarieven vanaf 1 januari 2014 voor ondernemingen, verenigingen en stichtingen
Elk jaar worden de openbaarmakingskosten bestemd voor de Nationale Bank van België en de bekendmakingskosten bestemd voor het Bestuur van het Belgisch Staatsblad (BS van 6 december 2013, blz. 96.968-96.969 wat betreft de wijziging van de openbaarmakingskosten en BS van 13 december 2013, blz 98.694 wat betreft de wijziging van de bekendmakingskosten) aan de index aangepast. Dit resulteert in een aanpassing van de neerleggingstarieven.
De nieuwe tarieven (in euro en inclusief btw) vindt u in onderstaande tabel en kan u ook op de website www.balanscentrale.be > Modellen van de jaarrekening terugvinden.
Ondernemingen (in euro en inclusief btw)
Via het internet in de vorm van een gestructureerd databestand (XBRL-bestand)
- volledig model 413,16
- verkort model 153,62
- verbeterde neerlegging 150,89
Via het internet in de vorm van een PDF-bestand
- volledig model 475,96
- verkort model 216,41
- verbeterde neerlegging 150,89
Via de post op papier
- volledig model 482,98
- verkort model 223,43
- verbeterde neerlegging 150,89
Verenigingen en stichtingen (in euro en inclusief btw)
Via het internet in de vorm van een gestructureerd databestand (XBRL-bestand)
- volledig of verkort model 79,07
- verbeterde neerlegging 76,84
Via het internet in de vorm van een PDF-bestand
- volledig, verkort of ander model 141,86
- verbeterde neerlegging 76,84
Via de post op papier
- volledig, verkort of ander model 148,88
- verbeterde neerlegging 76,84
2. Wijzigingen aan de modellen van de jaarrekening en aan de rekenkundige en logische controles die daarmee gepaard gaan.
Zoals aangekondigd in het Belgisch Staatsblad van 6 december 2013 (blz. 96.969) stelt de Nationale Bank op haar website een nieuwe versie van de modellen van de jaarrekening voor verenigingen en stichtingen beschikbaar. De daaraan gekoppelde aangepaste lijst van de rekenkundige en logische controles werd op dezelfde dag openbaargemaakt in het Staatsblad (blz. 96.970).
De belangrijkste aanpassingen aan de modellen voor verenigingen en stichtingen zijn de volgende:
- de toevoeging van een resultaatverwerkingstabel aan de resultatenrekening en
- de uitbreiding van de toelichting met informatie over buitenbalansregelingen en transacties met verbonden partijen buiten normale marktvoorwaarden.
Deze aangepaste modellen zijn reeds te gebruiken voor de neerlegging op papier of in pdf-formaat.
Wegens technische en organisatorische redenen kunnen de aanpassingen aan het verkort en volledig model in de vorm van een gestructureerd jaarrekeningbestand (XBRL-bestand) pas na de jaarlijkse update van 1 april 2014 in de software voor de aanmaak van jaarrekeningen worden opgenomen.
Meer concreet betekent dit dat de bijkomende gegevens tot einde maart 2014 niet aan het gestandaardiseerd luik van de jaarrekening kunnen worden toegevoegd Die gegevens kunnen nochtans ofwel als vrije tekst, ofwel in de vorm van een pdf-bestand aan de XBRL-jaarrekening worden toegevoegd.
De nieuwe modellen van de jaarrekening alsook de lijsten met de verschillen tussen de twee recentste versies van deze modellen zijn beschikbaar op onze website (www.balanscentrale.be > Modellen van de jaarrekening).
3. Nieuwe software voor de opmaak van gestructureerde databestanden vanaf dinsdag 1 april 2014
Vanaf dinsdag 1 april 2014 moeten de jaarrekeningen die in de vorm van een gestructureerd databestand (XBRLbestand) bij de Balanscentrale worden aangeboden, zijn opgemaakt met een aangepaste software, welke onder meer rekening houdt met wat onder punt 2 is vermeld.
Indien u gebruik maakt van een commerciële software voor de opmaak van uw jaarrekening, dan dient u uw programma te updaten.
Indien u gebruik maakt van de onlinetoepassingen van de Balanscentrale, weet dan dat deze op 1 april 2014 zullen worden bijgewerkt en dat zulks hun tijdelijke onbeschikbaarheid zal betekenen:
- voor de toepassing Sofista, op datum van 1 april, tot het einde van de voormiddag
- voor de toepassing "Neerlegging van jaarrekeningen via internet", op datum van 1 april, tot het einde van de namiddag.
De jaarrekeningen, die vóór 1 april werden aangeboden en zich op die dag nog steeds in de status "Wacht op betaling" of "Wacht op overschrijving" bevinden, zullen ook na de bijwerking worden aanvaard indien de Balanscentrale tijdig (dit is binnen 7 kalenderdagen na de toekenning van de status "Wacht op betaling") de verschuldigde neerleggingskosten ontvangt door een betaling met kredietkaart (Visa of MasterCard) of met een overschrijving.
4. Neerlegging van jaarrekeningen van IVZW’s en van stichtingen van openbaar nut bij de NBB
Ter herinnering, sinds de wet van 14 januari 2013 houdende diverse bepalingen inzake werklastvermindering binnen Justitie dienen ook de grote en zeer grote stichtingen van openbaar nut en de grote en zeer grote internationale vzw's hun jaarrekening bij de Nationale Bank neer te leggen en niet meer bij de griffie van de rechtbank van koophandel.
5. Sedert juli 2013 geen handtekening meer op de "Mededeling van neerlegging"
De "Mededeling van de neerlegging" van de jaarrekening is het bewijs dat de Nationale Bank de erin vermelde jaarrekening heeft aanvaard en dat de neerleggingskosten zijn betaald. Voor de rechtspersoon waarvan de jaarrekening werd neergelegd, geldt deze Mededeling als bewijs van betaling van de factuur en als bewijsstuk voor de btw-administratie.
Tot en met 24 juli 2013 werd de "Mededeling van de neerlegging" ondertekend door twee personeelsleden van de Nationale Bank. Evenwel, gezien facturen niet getekend hoeven te zijn om geldig te zijn, wordt deze "mededeling" niet langer voorzien van handtekeningen. Dit brengt echter geenszins de geldigheid van het document in het gedrang.
6. Ambtshalve doorhaling
Met aanvang van juli 2013, is de FOD Economie en meer bepaald de beheersdienst van de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) gestart met het ambtshalve doorhalen van vennootschappen die voor ten minste drie opeenvolgende boekjaren niet hebben voldaan aan de verplichting tot neerlegging van hun jaarrekeningen bij de Nationale Bank van België.
De lijst met vennootschappen die ambtshalve werden doorgehaald, verschijnt in het Belgisch Staatsblad.
Daarenboven komt de vermelding "ambtshalve doorhaling" te voorschijn bij de gegevens van de betrokken vennootschap wanneer deze worden opgezocht via de zoekrobot van de KBO. Van zodra de betrokken vennootschap haar toestand regulariseert door de ontbrekende jaarrekeningen neer te leggen (desgevallend door de informatie over haar rechtsvorm of haar juridische toestand te verbeteren), is het eveneens de FOD Economie die zal moeten overgaan tot de schrapping van de ambtshalve doorhaling.
Meer informatie omtrent de ambtshalve doorhaling vindt u terug op de website KBO>diensten voor het publiek>ambtshalve doorhaling
Bron : Balanscentrale - Informail nr 43