Deze website maakt gebruik van cookies.
OK

Vastgoedrecht in België 2025

2025 - Huurder, mede-eigenaar of eigenaar, iedereen heeft te maken met bouwrecht...

Huur, aankoop, bouw, verkoop, mede-eigendom, schenking, erfopvolging, … De auteur zet al meer dan vijftien jaar lang de evolutie van de bovenstaande thema's in duidelijke taal aan zijn lezers uiteen. Iedereen krijgt ooit te maken met deze specifieke rechtstak, die voortdurend wijzigt en zich specialiseert.

Alles weten over de praktische aspecten van vastgoed in Wallonië, Vlaanderen en Brussel.

Zoals elk jaar sinds 2009, actualiseert deze gids de vastgoedwetgeving voor 2025:

  • Verhuur. Studentenkamer, gedeelde woning of coliving? Via een vastgoedmakelaar of zelf regelen? Hoe indexeer of herzie je de huur in 2025? Waarom stijgen de huren zo sterk? Verplichting om de woning te verzekeren? Welke nieuwe meldplicht rust op de huurder? Vervroegd vertrek, huwelijk, scheiding of overlijden: wat is de impact op het huurcontract?
     
  • Vastgoed kopen. Via een vastgoedmakelaar of zelf kopen? Registratierechten eindelijk betaalbaarder vanaf 2025? Wat is het ‘Reno-abattement’ in Brussel?
     
  • Hypothecaire lening. Welke lening moet je kiezen? Invloed van het energieprestatiecertificaat (EPC) op het verkrijgen van een lening? Einde van de wederbeleggingsvergoeding in 2025?
     
  • Bouwen. Welke formule kies je (aannemer, sleutel-op-de-deur, of aparte vakmensen)? Welk perceel? Wat zijn de kosten? (stijgende materiaalkosten, leningen, architect, notaris, veiligheidscoördinator, aannemer…). Welke bescherming heeft de opdrachtgever? (Breyne-wet, tienjarige aansprakelijkheid, verplichte verzekering voor aannemers, enz.) Welke voordelen zijn er bij grondige renovatie of sloop-heropbouw?
     
  • Een appartement kopen? Welke valkuilen moet je vermijden? Versterkte bescherming voor verenigingen van mede-eigenaars sinds juni 2024? Stijgende gemeenschappelijke kosten: waarom? Welke nieuwe subsidies zijn er voor mede-eigenaars en VvE's? Zijn de liften op norm? Wat te doen als de syndicus niet naar behoren functioneert?
     
  • Verkoop. Zelf verkopen of via een makelaar? Traditionele verkoop, openbare verkoop of op lijfrente? Een recordaantal verplichtingen voor verkopers in 2025. Welke prijs vragen en welke commerciële strategieën toepassen? Wat zijn de risico’s en voordelen bij een snelle doorverkoop?
     
  • Schenken. Handgift van geld zonder belastingen of schenking via de notaris? Schenken van vastgoed? Hoge tarieven, maar de erfgenamen worden later ontlast (successieplanning)? Binnenkort een sterk verlaagd tarief bij schenking van de hoofdwoning tussen feitelijke samenwoners.
     
  • Erfenis. Hoeveel erven echtgenoten en kinderen? En in geval van een samengesteld gezin of wettelijk samenwonenden? Binnenkort fors verlaagde erfbelasting bij erfenis van de hoofdwoning tussen feitelijke samenwoners. Hoe plan je jouw erfenis optimaal? Testament? Successierechten die binnenkort met 50% verlaagd worden in Wallonië: realistisch?

    En last but not least, het boek bevat een lexicon van zo’n 350 termen, talloze voorbeelden en een overvloed aan nuttige adressen. Een gids die een echte institutie is geworden, onmisbaar bij elke vastgoedtransactie.

Dit is een gids die tot een vaste waarde is uitgegroeid, een onmisbaar hulpmiddel voor al wie een vastgoedtransactie overweegt.

Aantal pagina's : 876

Uitgavedatum : 25/10/2024

Aangeraden door andere klanten...

Sociaal Strafwetboek 2023

Updated in februari 2023

Lees meer

Boordtabellen en business planning

Het besturen van een onderneming met kennis van zaken vereist, naast het voeren van een boekhouding, het op punt stellen en actueel houden van boordtabellen en relevante indicatoren.

Lees meer

Jaarlijkse Afsluiting 2024

Jaarlijkse Afsluiting 2024, een praktisch en efficiënt hulpmiddel om de financiële staten van de onderneming af te sluiten rekening houdend met de boekhoudkundige en fiscale nieuwigheden (BS 31/12/2023).

Lees meer